2009-12-31 13:52:37• hírek • Gozner Gertrud

Jövőre jobban fogunk élni?

A Megyei Statisztikai Igazgatóság adatai szerint novemberben a lakosság nettó jövedelme 1035 lej volt, ami 5,2 százalékos növekedést jelent az év kezdetéhez képest.

A legnagyobb béreket a szolgáltatásokban dolgozók vihették haza, mégpedig 1146 lejt, míg a mezőgazdaságban, az erdészetben és a haltenyésztésben érdekeltek nettó 1003 lejt kerestek, az iparban és az építkezésben dolgozók bére pedig nettó 928 lej volt.

A legkisebb fizetéseket, amelyek alig haladják meg a minimálbér összegét, a kereskedelemben és a könnyűiparban kapták a munkások. A magánvállalkozásoknál az alkalmazottak elbocsátásával értek el körülbelül öt százalékot kitevő bérnövekedést, míg az állami szektorban a kormány befagyasztott minden fizetést.

Amíg a fizetések alig változtak az év eleje óta, addig az élelmiszereknél jelentős árnövekedések következtek be, a húsipari termékek átlagban 25 százalékkal, a pékáruk 10 százalékkal, a cukor 15 százalékkal lett drágább. Az egyetlen alapélelmiszer, amelynek csökkent az ára az étolaj. A dohánytermékek is több drágulást értek meg az idén, míg az év elején egy csomag cigaretta átlagban hét lejt kóstált, addig az év végére már 8,5 és 9 lejt kértek el érte.

Jövőre újabb drágulási hullámot jósolnak a szakértők, mivel egyrészt megszűnik a disznóhús, a szárnyashús és a tojás állami támogatása, másrészt az adók növekedése is dráguláshoz vezet. Átlagban negyven százalékkal kerül jövőre többe az élelem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: